Home | News
Posted on: 28-09-2010

Voortgang 26 scholen project in mozambique

 

Begin juli 2010 heeft Jan de Jongh het Scholen project in Cabo Delgado weer bezocht.

Het uitvoerende team ”Grupo”, is goed gemotiveerd, en levert goed werk.

Per begin juli waren er 55 latrines gebouwd, 12 scholen hebben water collectie system van tank + golfplaten dak+ goot. Totaal lengte goten geïnstalleerd is nu 133 m.

 

De uitvoerende werkers van Grupo hebben inmiddels training gekregen in het maken van de latrines , door een lokale vakman-trainer en in het fabriceren van goten die weinig kosten (uit golfplaten gemaakt).

 

Ook geven zij zelf bewustwordings training aan de kinderen met leraren en lokale autoriteiten. De training, genaamd SANTOLIC, is een soort theaterstukje met een zeer directe boodschap, ten gevolge waarvan de school en daardoor uiteindelijk ook het dorp, het nut van sanitatie in gaan zien en daardoor latrines willen aanschaffen.

 

 

 

noodgebouw Nieuweschool niet af
School 25 de Setembre; noodgebouw Nieuwe school, nog niet helemaal af
borden
Betonnen vloer, schoolborden zouden ook
beter kunnen, maar er is geen budget voor.
De nieuwe school, helemaal af!! Met grotere tank. De muren gepleisterd
door dorpelingen.
Foto ontvangen 9 Sept. van Krishna Raghavan

 

 

 

 

De school van de 25 de Setembre was in de regentijd helemaal ingestort. Nadat een tijdlang een noodgebouwtje, zie foto 1, was gebruikt is de school door Grupo weer opgebouwd.

 Grupo

Grupo, op hun terrein in Bilibiza waar zij de latrine slabs en voorbeeld technieken demonstreren, zoals tankje en siphon filter (blauw). Ze hebben een openbaar toilet gemaakt hiernaast om het systeem te demonsteren.

 

 Nagoja

Monte Puez Bilibiza. Grupo voor de school Nagoja waar zij op verzoek van de gouverneur, die er in de buurt woont, goten hebben aangelegd, plus een grote tank gebouwd (de man rechts staat erop).

 

Foto’s gemaakt door Jan de Jongh, op een zondag, vandaar dat er geen leerlingen te zien zijn.